müzik zevki ve iq ilişkisini inceleyen araştırma - bol sözlük

müzik zevki ve iq ilişkisini inceleyen araştırma



başlık no:28298 okunma:1320



  1. Bilim adamlarının gözlemlerine göre rap dinleyecileri için durumun vahim olduğu tablo.

    www.independentturkish.com
    deepsky
    13/8/2019 21:30
    heart_plus : 1 stat_minus_2 : 0 


  2. Bi ara okurum ama su an okumadan söyliyorum;

    Ulkemizde sirf dinledigi muzik yuzunden kendini elit zanneden orospu cocuklarinin sayisi bir hayli fazla. Ve daha da fazlalasiyor.
    650 gayme maas
    13/8/2019 21:38
    heart_plus : 4 stat_minus_2 : 0 




  3. çoğu türde lirikler enstrümanların performansı için vardır. rap'te ise enstrümanlar, lirikler için var. aslında enstrüman da sayılmaz, kendini tekrarlayan vuruşlardır sonuç olarak. o yüzden rap, müzik için dinleniyorsa gerçekten aptallıktır, bir enstrüman tadı almak imkansız neredeyse. çoğu insan flow ve lirik için dinliyordur diye düşünüyorum.

    rap'in omurgası olan lirik yozlaşıyor, onun yerine müzikal bir yön var deniliyor. kendini dakikalarca tekrarlayan vuruşlar nasıl müzik olsun. eğer müzikse gerçekten leştir, tahammül edilemez bir bestedir beatler. gider reggae'nin kendisini dinlerim, bestenin kendisi varken niye birkaç vuruşundan alınmış ve zayıf liriklerle süslenmiş bir rap'e tahammül edeyim. beat yapmayı küçümsemiyorum ancak temeli böyle sonuç olarak.

    o yüzden lirik yerine müzik parlatıldı ve rap böyle yükseldi. sonuç olarak maalesef aptallar için oldu denilebilir. araştırma sonuçları bence doğrudur.



    anonim
    13/8/2019 22:11
    heart_plus : 4 stat_minus_2 : 0 




  4. Insanlarin comfort zone diye bir durumu var. Sikintiya gelememe, kendi guvenli alanlarindan cikamama durumu. Simdi orkestral muzik, jazz muzik gibi muzikler kompleks, karmasik muziklerdir. 5-6 dakika boyunca farkli farkli ritimler, tempolar, akorlar, notalar, inisler cikislar envai cesit olay bu muziklerde bulunuyor. Ve bu muzikler karmasik muzikler oldugu icin insanlar dogal olarak cozumleyemeyecekleri, hangi duygusuna hitap edecegini kestiremeyecegi muzikleri dogal olarak dinlemezler. Cunku comfort zone disindadir bu muzik turleri.

    Ama hiphop ve yeni nesil trap muzige baktigimiz zaman olay daha basite indirgenebiliyor. 3-4 dakika boyunca 4/4 olcude bir ritim, dar intervaller arasinda gidip gelen notalar, basit basslinelar, cozumlemesi basit aranjeler. Bu muzige alisabilmek ise cok basittir. Cunku comfort zone un ta kendisidir. 5 adet nota, donup donup duran bir sample, 3 notalik bir bassline, belli bir ritim kalibi. Bundan sikilmasiniz.

    Ama bence bu durum zeka duzeyini gostermez. Hangi teste gore bu insanlarin zeka seviyesini belirlediler, o testler belirli
    Bir alanin testleri miydi ? (Yani sunu demek istiyorum hayatinda hiç matematik gormemis, temeli olmayan bir insana karmasik matematik sorulari sorup buna zeka testi diyenler var)

    Bu gozler "klasik muzik olmadan yapamam abiiiii", "baba jazz hastasiyim Ben Sabah aksam dinliyorum zevk ala ala" gibisinden konusup sike surulecek akla sahip olmayan andavallar gordu. Zamaninda millet rap dinliyor diye kendisini zeki zannediyordu, simdide yeni bir yargi olusacak. Eger karmasik muzikleri dinlemeye ve onlari anlamaya kendinizi alistirirsaniz, yada bu turler de kendi icinde ayriliyor (ornegin sahsen ben daha sakin bir havasi olan klasik muzigi degilde daha hareketli ve gerilimli epik klasik muzigi severim Hani su film muzikleri. Sizde kendinize gore birsey bulabilirsiniz) zevkinize uyacagini dusundugunuz bir alt turu alip dinlerseniz alismaya ve zevk almaya baslarsiniz.

    Bence olay zeka ile degil, comfort zone (guvenli Alan) ile alakali

    Ekleme: insan kendi guvenli alaninda kalmak isteyebilir. Kafasini karistirmayacak muzikler dinlemek isteyebilir. Sadece hosuna giden bisi dinlemekte isteyebilir. Yani bu tekrarlama olayi rockta metaldede var funk ta da var. Var oglu var. Hosuna gittigi icin dinliyordur. Yargilarinizi sikeyim verilerinizi sikeyim
    anti matter
    13/8/2019 23:05 ~ 13/08/2019 23:10
    heart_plus : 4 stat_minus_2 : 0 


  5. insanlara, böyle kulaklarının dibine girip, bağıra bağıra en az bir saat, bu iq mevzusunun çok da bir numarasının olmadığını, böyle tespitler kasacak bir anlam içermediğini anlatmak istiyorum.
    shua0
    13/8/2019 23:37
    heart_plus : 1 stat_minus_2 : 0 


  6. “(...) Racevska yine de çalışmanın sınırlı olduğunu ve yaş, eğitim seviyesi gibi çeşitli unsurları içermediğine dikkat çekti.” denerek araştırmanın sınırlılıkları olduğuna dikkat çekilmiş. Bulgular bir şekilde rap dinleyenlerin iq'sunun düşük olduğunu gösteriyor diyelim. Ama her birey farklıdır; genelde bulgular her bireyi bağlamaz. Ayrıca bu durum müzik türlerinin birbirine göre avantajını, dezavantajını belirleyecek bir araştırma da değil. Çünkü bulgu “Zeki kişiler klasik müziği tercih ediyor” ve “Rapi tercih edenler nispeten düşük zekâ seviyesine sahip.” demekte. Yani “Klasik müzik zekâyı geliştirir.” veya “Rap müzik insanı aptallaştırır.” gibi bir sonuca ulaşılmıyor. Kaldı ki iq seviyesi ne olursa olsun, farklı zekâ türleri mevcut. Kimisinin mantıksal/matematiksel zekâsı yüksektir, kimisinin sözel/dilsel zekâsı, kimisinin ritmik/müziksel zekâsı... Ayrıca sözsüz müzik dinlemenin beyne pozitif etkileri olduğu bir yana bırakılırsa, sözler de insana çok şey katabilmektedir. Bazı rap sözleri insanlara pek çok şiirdekinden daha estetik gelebilmektedir. İnsanların hayata dair söyleyecekleri ve başkalarından dinlemeye ihtiyaç duyduğu şeyler de vardır. Ama tabii biz düşünce tembeli olup “Benim yerime şu düşünsün” mantığıyla hareket eder, “Adam ne güzel söylüyor, çok zeki adam” gibi cümlelerle insanları şişirir, kendi hayatımızla ve dünyanın gidişatıyla ilgili olarak sadece alıntılar yoluyla (yani kopyala - yapıştır tekniğiyle) düşünürsek, hayata başkalarının gözlüğünü takarak bakarsak bu tabii ki de bizim kendi zekâmızı kullanma konusunda köreldiğimiz anlamına gelir. (Zekâya sahip olmaktan değil, sahip olunan zekâyı kullanmaktan bahsediyorum.) Rap içinde de türler var; siz rap diye sürekli aşırı küfürlü battle parçalar dinliyor, beğenilerinizi dahi küfürle ifade ediyor, kaos çıktığında seviniyor, basit kafiyelerle yapılmış şarkıları büyük bir hayranlıkla dinliyor, bir öncekinin neredeyse aynısı olan bir parçayı da yere göğe sığdıramıyor ve birilerini ilah seviyesine yükseltip, onun hoşlanmadığı kişileri de yuhalıyorsanız herhâlde zeki insan davranışı sergilemiyorsunuzdur. (İnsanların bu tür davranışlar sergiliyor olmasında pek çok etken olabilir tabii. “Üzüm üzüme baka baka kararır” diye de bir şey var.) Biz bunlara ara ara dikkat çekiyoruz ama “Rap ergenlerin / aptalların işidir.” falan demiyoruz. Çünkü her birey farklıdır, “her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır.” Yoğurdun da türleri var; kimisi besleyicidir, kimisi de raf ömrü uzasın diye bakterilerden arındırılmıştır. :-)

    anti matter arkadaşımız çok güzel bir noktaya değinmiş: “Zamanında millet rap dinliyor diye kendisini zeki zannediyordu.”. Bu durum bana şu özlü sözü anımsatıyor: “Başkalarının bilgisiyle bilgin olabilsek bile ancak kendi aklımızla akıllı olabiliriz.”. Pop müzik tekerlemelerden ve sakız manilerinden hâllice sözler içerdiği için aptal işi olarak görüldü, “söyleyecek çok şeyi olan” rap ise zeki işi. Elbette karmaşık bir anlatının derinlerine gizlenmiş anlamlar varsa onları bulup çıkartmak zekâyı kullanmakla ilgili olabilir; ama biz başkalarının söyledikleri üzerinden kendi zekâmızın derecesini kanıtlayamayız. “Algı” seviyesinden “özümseme / yorumlama / ders çıkarma”... seviyelerine geçebilmemiz gerekir. (Bunlar alınan eğitimle de alakalı şeyler. Eğitilmeyen zekâ körelir.) Klasik müzikte yoruma varabileceğimiz bir içerik yok, popta da genellikle böyledir. Kurduğumuz cümlelerin süslü, sanatlı olması da -alıntı olmasalar bile- bizim çok zeki olduğumuz anlamına gelmez. Zaten zekâmızla vs. hava atmaya çalışmak ve başkalarını eleştirerek kendimizi tatmin etmek de zeki insan davranışı olmasa gerek. :-)

    Eğitim sistemi, ideolojiler, edebî eserler ve kısmen din gibi pek çok etken sebebiyle hangi konulara kafa yoracağımız ve bu konularda ne düşüneceğimiz -bir ölçüde- önceden belirlenmiş diyebiliriz. Nasıl ki sınavda test tekniği öğrencilerin zekâ gelişimini olumsuz etkiliyorsa, hazır düşünce kalıpları da insan zekâsını olumsuz etkiliyor diyebiliriz. (Dinin kendisi insanları düşünmeye çağırır aslında; ama insanlar çoğunlukla hazır şablonu alırlar.) Sıfırdan bir konuya odaklanmak, sıfırdan bir düşünce ve/veya sanat eseri üretmek yerine önümüze sunulanlardan bir seçim yapmak, seçtiğimiz bu şıkkı sorgulama ve sınırlarını genişletme gayreti içerisine girmemek bizi “taklit” seviyesine indirir. “Özgür irade” denen şeyin aslında ne kadar özgür olabildiği problemi de burada başlıyor zaten. Dolayısıyla, ne dinlediğimizden çok nasıl dinlediğimiz önemlidir. Ve bugün işimize yarayacak olan şey şu müziği veya bu müziği, şu kitabı veya bu kitabı tercih etmek değil; bunların bize katacağı şeyleri almak ve kendi hesabımıza üzerine bir şeyler koyabilmektir. İnsanların aptallaştırılması da onların zekâsını ellerinden almakla değil, o zekâyı kullanmalarını engellemekle olur. (Bunun ne gibi yöntemleri olduğu uzun bir tartışma konusu tabii.) Potansiyel başka bir şeydir, o potansiyelin doğru ve etkili kullanılması başka bir şeydir. Bu tür araştırmalar da -gördüğüm kadarıyla- sadece sınıflandırmaya ve tespite yarıyor, herhangi bir soruna çözüm üretmeye yaramıyor.
    yorumlayan adam
    14/8/2019 00:31 ~ 14/08/2019 0:36
    heart_plus : 2 stat_minus_2 : 0 


  7. (bkz: rap dinleyenlerin durumu vahim)
    alche
    14/8/2019 00:45
    heart_plus : 0 stat_minus_2 : 0 


  8. müzik için rap dinleyen gerçekten de salaktır zaten. doğru bir araştırma.
    kara
    14/8/2019 12:10
    heart_plus : 0 stat_minus_2 : 0 


  9. genelde tanıdığım rapçi/rap dinleyicilerinin çoğu kendini badass zeki zanneden avellerdi. doğrudur.
    anonim
    14/8/2019 14:06
    heart_plus : 0 stat_minus_2 : 0 


  10. Heavy metalden arabeske çoğu tarzı dinlediğim için umrumda olmayan araştırma
    rakbenadam
    14/8/2019 14:12
    heart_plus : 0 stat_minus_2 : 0 


  11. (bkz: dile benden rap küçük aptal)
    fikirsiz
    14/8/2019 23:53
    heart_plus : 1 stat_minus_2 : 0 


  12. Tüh ne yapacağım şimdi....
    mecnun
    17/8/2019 08:38
    heart_plus : 0 stat_minus_2 : 0 


  13. fb | twt | youtube | insta | spotify | anket | uyarı | devlog

    bol'da yer alan içeriğin doğru veya güncel olduğu hiçbir şekilde iddia veya garanti edilmemektedir. burada okuduklarınız sizi dehşete düşürürse türkçe rap ansiklopedisine de göz atmayı deneyebilirsiniz.
    hukuka aykırı olabileceğini düşündüğünüz içerikler titizlikle incelenip gereği düşünülmektedir. sözlüğü reklamsız görüntülemek isterseniz üye girişi yapabilirsiniz. soğuk içiniz.

    rastgele gururlarımız: